Tudás és Hatalom - Nyitány

A blog olyan témakör feltérképezését vállalja, amelynek fogalmait, összefüggéseit és kontextusát ilyen formában Magyarországon kevesen dolgozzák fel. A forma a „felfedező blog”, avagy „tanulóblog”. Vagyis a szerző maga is zöldfülű a témában, nem szakértő, de törekszik rá. Motivációja a tudomány szeretete, a tudománynak az egyének életében és a társadalmi lét más dimenzióiban betöltött szerepe iránti érdeklődése. Lelkes kezdőként csak önmaga célja felé elkötelezett, független, minden kényszertől mentesen végzi önkéntes feladatát.

Mivel egy számomra is új terület bejárásáról van szó, intellektuális kalandozásokról, a kérdéseket inkább felvetni fogom, mint megválaszolni, olykor csak „eljátszom a gondolattal”, ismerkedem a környezettel. Olvasmányélményeket osztok meg, de igyekszem tiszta forrásokból meríteni és nem a zavarosban halászni. Tehát a témákhoz tudományos igénnyel közelítek, de az eredmény szubjektív véleményemet is magába foglalja, esetleges olvasóim az én szemüvegemen át szemlélhetik a tájat. Reményeim szerint így is elérem, hogy akár a hozzáértők is hasznos információkra bukkanjanak itt, ugyanakkor a laikus érdeklődőket további kutakodásra és gondolkodásra inspiráljam.

A blog témája tehát: a tudás és hatalom viszonya. Persze nem ilyen általánosan és nem ennyire patetikusan. Konkrétabban a tudomány és politika kapcsolatát, valamint a tudománykommunikáció szerepét boncolgatom, elméletek szintjén, mégis szem előtt tartva a gyakorlati, életszerű megoldások lehetőségét. Olyan felvetésekkel élek, minthogy:

  • Milyen szerepe, jelentősége van a tudományos kutatásoknak, eredményeknek az egyén és a társadalom életében?
  • Mi az a „bizonyíték alapú politika”, van-e dolga van a tudománynak a politikai döntéshozatal folyamatával és mi az? Természettudományos érdeklődésemből adódóan főként ezen diszciplínák tekintetében vizsgálódom. Elsősorban környezet- és egészségpolitikai témák, bioetikai felvetések, a legaktuálisabb és régóta terítéken lévő hírek kerülnek szóba olajszennyezéstől a GMO-kig.
  • Hogyan tud hatni a tudomány a politika szereplőire, a hivatásos politikusokra, civilekre és elsősorban: a szavazókra?
  • Tudomány – ideológiák – politika. Kitől mire számítsunk: a „nobelitistől” a tudományellenes környezetvédelmi irányzatokig.
  • Mi a kutatók és mi a politikusok felelőssége a tudomány eredményeinek hasznosításában és kommunikációjában? Miért és hogyan kell(ene) kommunikálni tudományt a politikai vezetők és a választók felé?
  • Kinek a dolga a kommunikáció? Kell-e közéleti szereplővé válnia a tudósoknak és hogyan? Szükség van-e „tudós-celebekre”? Kik azok a tudománykommunikátorok és hogy jönnek ide?
  • Kinek a dolga a szabályozás egyes konkrét konfliktusokban és hogyan érdemes szabályozni: biokertészettől a homeopátiáig. És tovább.
  • Mi az oka az áltudományos trendek megjelenésének és térhódításának, mi a különbség a tudományos és áltudományos kommunikáció között, milyen segítséget nyújthatnak a kommunikációtudomány eszközei a sarlatánságok, félrevezetések azonosításában és legyűrésében?
  • „Science hype” és kritikus gondolkodás. A tudománykommunikáció vadhajtásai, fenntarthatatlan és negatív tendenciái, amelyek a jó szándék mellett is többet ártanak, mint használnak. A tudomány működésének és a tudományos élet anomáliái.
  • Áltudományokat viszonylag egyszerű lebuktatni kiélezett kritikus gondolkodással, merünk-e kritikusak lenni a mainstream tudománnyal?
  • És így tovább…

Bőven van miről elmélkedni, de nem fogom elkapkodni. Mint említettem a bevezető sorokban, nem magamtól leszek okos. Magyar és külföldi tudósok, szakértők anyagait, kapcsolódó híreket szándékozom feldolgozni, kommentálni. Hosszabb kifejtésekre a blogon 1-2 heti rendszerességgel kerül sor, a Facebook oldalon viszont akár naponta osztok majd meg vonatkozó tartalmakat.

Házszabály:

  • Hozzászólni, vitatkozni lehet itt is és a közösségi oldalakon is.
  • A hozzászólásokat relevancia szerint moderálom és én döntöm el, mi a releváns. A szólás- és véleményszabadság jegyében bárki indíthat saját blogot, ahol loopolhatja saját elméleteit.
  • Tisztelet van, tekintélyelv nincs, kivéve azt, hogy ennek a blognak én vagyok a szerzője.
  • Személyeskedni, szakértelmemet számon kérni rajtam teljesen felesleges, mert nincs jelentősége, ez nem szakértői blog és semmit nem akarok eladni.
  • Venni se.
  • Konkrét tárgyilagos kérdésekre és ötletekre igyekszem reagálni és szívesen gondolkodom, dolgozom együtt hasonszőrűekkel.
  • Bármit felhasználhatsz, amit itt találsz, ha rendesen hivatkozol rá, és lehetőleg az eredeti, általam használt forrásokra is. A lenyúlással lehet próbálkozni, de ennek felderítésében elég jó vagyok és érzékeny rá. Kicsit belefáradtam, hogy mások szekerét toljam.